DESPRE PARCUL NAȚIONAL

CĂLIMANI

Explorează în continuare

Prezentarea Parcului Național Călimani

Propunerea de constituire a Parcul National Calimani s-a facut in anul 1975 de catre Centrul de Cercetari Biologice Cluj. Studiul de constituire s-a elaborat in 1976 de Inspectoratul Silvic Judetean Suceava, in colaborare cu initiatorul si la comanda Comisiei de Ocrotire a Monumentelor Naturii.
Parcul s-a declarat prin Ordinul nr. 7/1990 al M.A.P.P.M. (15.300 ha) si s-a oficializat prin legea nr. 5/2000 (24.041 ha) si prin H.G. nr. 230/2003, fiind arie protejata administrata in special pentru protejarea ecosistemelor si recreere, incadrata in categoria IIa, conform IUCN.
Scopul principal pentru care a fost infiintat Parcul National Calimani este cel de conservare a biodiversitatii florei si faunei, mentinerea cadrului geografic natural, a habitatelor naturale. De asemenea se urmareste dezvoltarea durabila a zonei, astfel incat utilizarea resurselor naturale sa nu contravina obiectivului de conservare stabilit prin planul de management al parcului. Se vor crea conditii pentru desfasurarea de activitati educationale, de cercetare stiintifica si recreere. Pentru proprietarii terenurilor din parc, localnici, sunt permise activitati traditionale cu acordul APNC.
Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului in calitate de autoritate responsabila cu buna administrare a retelei nationale de arii naturale protejate, a incredintat administrarea Parcului National Calimani, Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, respectiv Directiei Silvice Suceava, incepand cu 22.05.2004 - pentru o perioada de 10 ani.
In anul 2014 a fost incheiat un nou contract de administrare a Parcului National Calimani pe o perioada de inca 10 ani.
Administrația este constituită din:
- Director parc;
- Responsabil cu constientizarea publica si relații cu comunitățile;
- Economist;
- Informatician;
- Biolog;
- Responsabil cu activitatea de pază a parcului;
- 9 agenți de teren.
Fondurile necesare funcționării Administrației Parcului Național Călimani sunt asigurate de către Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, prin Direcția Silvică Suceava.

Parcul National Calimani are o suprafata totala de 24.556 ha si cuprinde urmatoarele zone:
Zona de protectie integrala in suprafata de 15681.6 ha;
Zona de protectie stricta in suprafata de 743.8 ha;
Zona de conservare durabila in suprafata de 7747.29 ha;
Rezervatia Stiintifica de Jnepenis cu Pinus cembra, categoria Ia I.U.C.N. in suprafata de 384,2 ha;
Rezervatia Lacul Iezer din Calimani, categoria IV I.U.C.N. in suprafata de 322 ha;
Rezervatia geologica 12 Apostoli categoria IV I.U.C.N. in suprafata de 200 ha.

Cumpără bilet

Bilet Parc National Calimani

Știați că?

Rosalia Alpina

Croitorul fagului sau croitorul alpin este un coleopter din familia Cerambycidae de dimensiuni mari, ce poate fi ușor recunoscut datorită coloritului albastru-catifea sau gri-albăstrui. Trăiește în habitate de păduri de amestec de fag și brad din zona sudică a parcului. Parcul National Calimani

Scrie-ne!

Sperăm că ai găsit toate informațiile care să îți confirme că Parcul Național Călimani este locul perfect pentru următoarea ta aventură. Ai întrebări? Cauți informații mai detaliate despre subiectele prezentate în site? Completează formularul și îți vom răspunde în curând!





PARCUL NAȚIONAL CĂLIMANI

Adresa: Sat Șaru Dornei, Nr.54C, Comuna Șaru Dornei, Jud. Suceava
Cod poștal: 727515
©2021 PARCUL NAȚIONAL CĂLIMANI | TOATE DREPTURILE REZERVATE

TERMENI ȘI CONDIȚII, COOKIES, GDPR
Parcul National Calimani: Logo