Urcarile pe munte si manifestarile ceremoniale organizate in timpul solstitiului de vara, cunoscute in limbajul local "Mosii de la Calimani" sau "Mosii de Sanpetru" au originea in stravechiul cult dacic al soarelui, bradului si focului avand ca element central cultul mosilor si stramosilor.
Complexul statuar 12 Apostoli precum si varful Lucaciu aflat in imediata apropiere pastreaza marturia unor evenimente de factura magico-mitica descinse din cultura dacilor de odinioara si modelate in decursul timpului in forme ale credintei ortodoxe romanesti.
RNP-Romsilva - Administrația Parcului Național Călimani R.A., având sediul în Str. Principală, nr. 54C, localitatea Șaru Dornei, titular al Planului de management al Parcului Național Călimani, al sitului de importanță comunitară ROSCI0019 Călimani-Gurghiu (partea care se suprapune cu Parcul Național Călimani) al ariei de protecție specială avifaunistică ROSPA0133 Munții Călimani și al ariilor naturale protejate de interes național care se suprapun acestuia, anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a avizului de mediu pentru planul menționat şi declanșarea etapei de încadrare.
Prima versiune a planului poate fi consultată la sediul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Splaiul Independenței nr. 294 sector 6, București, de luni până joi între orele 08 – 16.00, vineri între orele 08 – 14.00.
Documentele menționate sunt disponibile şi la următoarele adrese de internet:
- www.anpm.ro/ Reglementari/ Aviz de mediu/ Documentatii procedura SEA și EA.
- www.calimani.ro
Observații/comentarii şi sugestii se primesc în scris la sediul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, în termen de 18 zile de la data publicării anunțului.
Sperăm că ai găsit toate informațiile care să îți confirme că Parcul Național Călimani este locul perfect pentru următoarea ta aventură. Ai întrebări? Cauți informații mai detaliate despre subiectele prezentate în site? Completează formularul și îți vom răspunde în curând!